Vandretur Venø

5-10 km fra Bremdal camping

Venø er en lille ø i Struer bugt. Kun 7,5 km lang og 1,5 km bred på det bredeste sted. Afstanden er baseret på om man vil starte sin vandring fra parkeringspladsen bag kirken eller starte fra færgelejet.
Det er en smuk ø med masser af vandremuligheder. Her er der stejle skrænter, skovområde, hedeflader og grønne marker. Mod nord finder man Nørskov vig med et sjældent rigt fugleliv, som er lukket fra 1. April til 15. Juli.

Øen har ca 200 fastboende beboere men har de senere år vokset sig større idet en efterskole hvert år tilfører øen yderligere 80 elever, en ganske betragtelig "befolkningstilvækst".

En lille færge transporterer gæsterne til øen fra "Kleppen". Det tager 2 minutter. Færgen sejler hver 20 min fra kl 7.00 til kl 20.00, derefter hver halve time til midnat.
Det smalle farvand kan være strømfyldt, så bliv ikke forskrækket over at fægen engang imellem sejler næsten sidelæns. Men færgemanden "rammer" nu altid færgelejet, hvilket godt kan undre en landkrappe engang imellem. Man betaler en "enkeltbillet" til øen, tilbageturen er "gratis" for personalet gider ikke engang se om du har gyldig billet. Køb en lille folder om øen på færgen, den er god at have med sig rundt. I folderen er der beskrevet 7 gode ruter, hvis man vil vil se hele øen. Er man kun en dags turist og gerne vil se det bedste Venø kan byde på, så bør man koncentrere sig om den vestlige del af øen. Her har man nogle pragtfulde naturlandskaber i en fredfyldt natur.

Når man kører fra færgen op imod Venø By, vil man omgående bemærke at vestenvinden er fremherskende hvilket kan ses på de træer der vender op imod vejen. Vestsiden af de mest udsatte træer bærer stort set ingen grene overhovedet.

Vis hensyn!

Inden man starter på en vandring, bør man tænke på og efterkomme den lokale befolknings ønske. Selv om stierne er afmærkede, så kan man nemt komme på afveje og det er ikke velset, at man trasker igennem folks grundstykker!
Har man hunden med rundt, så hold den i snor hele vejen af hensyn til vildtet.

Tager man bilen med over, kan man køre op og parkere bag ved kirken og starte sin rundtur her. Det er Danmarks mindste kirke med plads til 70-75 slanke kirkegæster i et kirkerum på ca 4 x 7 meter. Kirken er bygget omkring 1550. I kirkerummet kan man se en rekonstruktion af de oprindelige kalkmalerier med aftegninger af gavlene på stolene, hvor der er navnetræk og årstal for indehaveren af den pågældende plads.

Fra kirken går man ind imod Venø by og efter nogle kurvede sving passerer man en lille havn med plads til ca 60 både. Allerede nu begynder man at kunne fornemme øens fredfyldt stemning.

Snart kommer man forbi Venø Kro, som man ikke bør gå forbi uden at have smagt køkkenets specialiteter. Går man alligevel forbi, så bør man vende tilbage til den efter rundturen.
De laver en god kop kaffe med hjemmebag, hvis man blot vil gøre en kortere pause, Ellers er kroen kendt for sin "Venø Bøf". En nydelse, som ikke kan beskrives, men som skal opleves. Men pas på. Denne bøf er vanedannende, det vil adskillelige kunne skrive under på!!

Når man har passeret kroen følges den kurvede vej på den gule rute (tur 2) op til første vejkryds hvor vi drejer til venstre ad den røde rute (tur 3) nordpå, til vi når skiltet Venø Borg.

Her går vi til venstre ud imod kysten.

Venø Borg er en FDF lejr på toppen af en skrænt ned imod kysten, her kan vi opleve det første pragtfulde udkik over limfjorden imod Oddesund.

På mange af ruterne er der opstillet bæmke og borde, hvor man kan gøre ophold og forsyne sig med medbragt kaffe. Denne plads vil man kunne finde til venstre fra FDF lejren lige ved siden af en slugt, der fører ned til stranden

Vel ankommet til strander svinger vi igen imod nord og følger nu den blå rute (tur 1) langs stranden imod en rasteplads (20).

Hvis der er vindstille, så er stilheden overvældende. Her oplever man kun sine egne tanker, ser en pragtfuld og varieret natur og hører kun naturens egne lyde.

Fra stranden svinger stien let imod højre og ender i et "T" og her skal man passe på for afmærkningen mangler her. Svinger man til venstre kommer man ud i vildtreservatet og der er lukket for adgang mellem 1/4-15/7, er man inden for den periode, skal man svinge til højre og gå op til rastepladsen (20)

Er man uden for denne tidsperiode, kan det anbefales at tage en lang vandretur ud i et rigt fugleliv med sjældne fugle.

Herefter går man tilbage imod kirken igen ad den blå rute, har man lidt mere tid, så tag et lille smut af den gule rute forbi Borbjerggaard.

Nogle få hundrede meter før vi når frem til parkeringspladsen ved kirken passerer vi Venøs nye Efterskole med plads til godt 80 elever i 9. og 10 klasse.
Efterskolen har er 3 linier:
Surf & Sejlads, Natur & Fritidsliv og Musik & Drama

Denne vandretur vil tage ca 3 timer i stille tempo, fordi der er så meget at se på undervejs.

Venø's lille skole og børnehave, som ligger ganske tæt på parkeringspladsen, havde ca 10-15 elever fordelt fra børnehaveklassen op til 4. klasse og som det eneste sted i landet fungerer præsten på øen også som skolelærer.

Skolen og børnehaven lukkede i 2003 og bygningen står nu tom.

Har man fået lyst til en ekstra og ganske lille vandretur inden hjemturen, kan man anbefale at tage den violette rute (rute 5) fra parkeringspladsen imod venø by og ned langs stranden imod syd, men man skal op på den sti der findes oppe på skrænterne og den sti er ikke afmærket særlig godt og svært at finde vej til uden at krydse diverse private grunde. Kan man ikke finde stien, så må turen i stedet gå langs stranden og finde et passende sted at klatre op. Men så er udsigten også aldeles fortræffelig. Venstre billede er taget fra skrænterne mod nord, imod Venø by og billedet til højre er taget ned imod færgelejet

På tilbagevejen kan man slå et lille smut ned til den østre strand (9) og nyde udsigten imod øst.

Angivelsen badestrand er nok lidt overdrevet, man kan bade der, men der findes nu bedre strande andre steder i denne del af limfjorden.

se også www.venoe.dk med links til bl.a. Venø Camping