Stubber kloster

26 km fra Bremdal camping

En af de mindre kendte turistmål, men absolut ikke den kedligste, er en tur til Stubber klosterruin og en vandretur på mosestien.

Man kører først til Vinderup, ind til Vinderup og drejer mod Sevel. Præsis samme vej, som til Hjerl Hede.

Fortsæt af vejen til Sevel og kør lige igennem Sevel by og efter 24,4 km kørsel når du frem til et skilt, med retning mod Subbergård sø, Klosterruin og Natursti.

Man kører blot af grusvejen til vejen ender, hvor der er en parkeringsplads. Det nås efter 26 km kørsel. Der er skiltning til Klosterrinen og Mosestien. Vælg først vandreturen til Stubber kloster

Pragtfuld natur!

 

Vild natur! Det er lige netop oplevelsen. Fredfyldt og natur så langt øjet rækker.

Om sommeren går man måske imellem køerne, men de er jo så nysgerrige, at børn vil elske dem

Efter nogle minutters vandring, kan man skimte klosterruinen. Den er stråtækt, men det er nu kun for at kunne bevare den indre ruin.

 

Når man når frem til ruinen, kan man se, at selve ruinen er særdeles godt velbevaret. Stubber kloster blev formodentlig stiftet i slutningen af 1100 tallet, altså få år efter vikingetidens afslutning. Det er et nonnekloster af Benediktinerordenen og nævnes første gang år 1268.

Der er nedgang til vestfløjens nordre del, som har rummet køkken, bryggers og bageri, samt "refektoriet", nonnernes spisesal

Viktualierum, bageovne, refektoriet og loftet over kælderetagen

En velbevaret rest af det 4 fløjede anlæg omkring en lille gård.

Nonnerne har sikkert levet et strengt liv efter ordnens regler om kyskhed, lydighed og fattigdom. Ved reformationen blev klosteret udplyndret flere gange, indtil kronen beslaglagde bygningerne i 1936. En lensmand fik dog besked på at sørge for de 12 tilbageblevne nonner, men efter en kort årrække omdannedes klosteret til en herregård.

Mosestien

Når man kommer tilbage til parkerings- pladsen, bør man tage stien til højre mod mosestien. En lille rundtur på 1,7 km. Stien er udført, så den kan anvendes af handicappede. Ruten indbyder på forskellige oplevelser. Ved søen er der bygget et lille fugleskjul og der er meget at se på. Der er et utroligt rigt fugleliv.

God vandretur!

Du vil nyde det!