|
|
Eurapas største kalkgruber ligger i Mønsted, det kan man sige uden at overdrive. Et forsigtigt skøn fortæller at der er omkring 60 km grubegange i 7 etager. Men i virkeligheden kan minerne være betydeligt større, for man kender ikke hele dens udstrækning. Mange af gangene og labyrinterne er endnu ikke kortlagt ensige opdaget. Man kan besøge 2 km af gangene hvori der er opsat elektrisk lys og man overraskes over hvor stor kalkgruben er, idet man passerer den ene sidegren efter den anden. Har man en lommelygte med, kan man fornemme at disse sidegangene er "endeløse" og at man bestemt ikke bør forvilde sig derind.
Men følger man den oplyse gang kommer man ind i huler så store som domkirker og ind smalle gange hvor en voksen mand ikke kan stå oprejst. Det er en verden som skal opleves på nær hold. Det er en fantastisk oplevelse.Den "ukendte" model overses af de fleste besøgende. Hun er hugget ud i kalken lige ved indgangen til gruberne. (1. venstre gang lige inden for porten)
Det man straks bemærker er at langs stien løber der en en lille bæk og at alt derinde er ren rå natur med et væld af favespil i gruberne. Tag varmt tøj på. Der er hundekoldt derinde. Temperaturen er konstant 8 grader. I kombination med en fugtig luft og for let en påklædning, så bliver man hurtigt kold.
Tag også ordentlig fodtøj på. Kalkgruberne kan ikke forceres med højhælede sko, sko med glatte såler eller for den sags skyld træsko eller sandaler. I værste fald kommer man på en slem glidetur og får bagdelen griset til.Ganske vist er der opsat klatrereb på de vanskelige passager, men alligevel. Stien er både våd og smattet. Nogle steder fører stien stejlt opad for derefter at dykke ned igen.
Når man har været i gruberne. Oplevet at se den underjordiske sø. Gyset over de kæmpestore huler og fået information om, at man på stedet gerne vil udvide besøgsarealet ved at åbne Kongens gruber for offentligheden, ja så længes man altså at komme igen. Kongens gruber er nemlig en stor labyrint af gange i flere etager, så den bliver spændende at opleve.
I 900 år er kalken blevet gravet ud med hakke og skovl og det har skabt verdens største kalkmine, et nationalt mindesmærke, som i dag ejes af den danske stat. 1953 var det sidste år, hvor der blev brudt kalk i minerne og to år senere stoppede arbejdet i det åbne brud. Helt stille var der dog ikke i kalkværket, for her fremstillede to mand melkalk af brændt kalk fra Djursland til langt op i 1970'erne.
Dragula!
Dragulas kiste lå tidligere inde på kalk- værket i et tilgitret og mørkt aflukke. Hvis man tændte for lyset, rejser han sig op. Han er desværre nu flyttet til et fredeligere sted!Lige uden for billetkontoret ligger der et gammelt kalkværk, som i dag er forfaldent. Bygningerne er fredet, men man mangler penge til at istandsætte de gamle ovne og vedligeholde bygningerne.
De 3 store haller er bygget i 1933 og er i virkeligheden et imponerende bygningsværk, helt opbygget i træ. Man bør tage sig tid til at se de vældige trækonstruktioner der bærer loftet. det ser man ikke mange steder mere. Man kan desværre ikke komme tæt på de 3 vældige ovne af sikkerhedsmæssige årsager.
I de store haller afholdes der koncerter og man forbereder også en udstilling om de flagermus, der overvintrer i gruberne.
se også Mønsted Kalkmines hjemmeside