Lemvig, en by med charme

20 km vest for Struer

Lemvig er ikke blot en by ved Limfjorden, det er måske den mest charmerende by i hele Nordvestjylland. Byen oser simpelt hen af oplevelser, hygge og kultur.

Hvad var Lemvig for eksempel uden tegneren Henning Gantriis "Livets gang i Lidenlund". Mange af hans humoristiske tegninger finder man på Lemvig museum og både stregen og teksterne rummer hans iagttagelser af Lemvigs borgerskab og det er bestemt ikke uden humor

På Lemvig museum finder man også digteren Thøger Larsen (1875-1928), som skrev sangen "Danmark nu blunder den lyse nat" og "Du danske Sommer, jeg elsker dig". Men kender man kun dem, kender man ikke Thøger Larsen. Hans bedste digtsamlinger er "Jord" (1904), "Dagene" (1905), "Det Fjerne" (1907) og "Bakker og Bølger" (1912), "Slægternes træ" (1914) og "I Danmarks navn" (1920). Digte, som også har noget at sige vor tid. I sin eneste roman "Frejas rok" fra 1928 skildrer han brydningerne mellem kristendom og hedenskab.
På Lemvig Museum findes digterens arbejdsværelse fra hans hus i Lemvig. Det er en hule, tætpakket med bøger, søkort, astronomiske instrumenter. Det hele blev flyttet på museum fire år efter digterens død i 1928 – uden at nogen sorterede eller ryddede op. Derfor står rummet stadig, så man fornemmer at digteren må være et eller andet sted i nærheden.

Men Lemvig er mere end det. Den har en planetsti, hvor solsystemets planeter er opstillet. Eller hvad med en vandring på skulpturstien, med 54 værker af billedhuggeren Torvald Westergaard
Jo, lad os guide dig igennem Lemvig. Afsæt rigelig tid, helst en hel dag, det fortjener byen.

       

Lemvig er en af de smukkeste og charmerende byer at besøge.

Byen har måske Danmarks smukkeste vejføring med stigninger og vejsving, som minder om de skarpe sving ved alperne.

Der er gode parkeringsforhold lige ved centrum og byen er ikke større end at man kan opleve det meste på en overskuelig vandretur


Når man kommer ind til centrum, så kommer man ikke uden om kirken. Kik inden for, kirken har åbent alle hverdage fra kl 8-17 og den er værd at beskue både udvendig og indvendig.

Sten i kirkens fundament er dateret til ca 1200-1250, men det nuværende udseende er fra 1933. Døbefonten er fra år 1200, et krucifiks inde i kirken er fra før 1300 og meget af inventaret stammer fra 1700 tallet.

Som noget helt specielt, har kirken taget en meget anvendt katolsk tradition til sig, som man kender dem i de sydlige lande. Her kan man tænde et lys for de efterladte man gerne vil sende en jordisk tanke.


Lemvig som handelsby

Turisten vil finde et væld af små forretninger inde i byens midtby, og selv om forretningslivet er nem at overse, så kan man finde spændende tilbud overalt.

En af butikkerne kommer man ikke uden om.
Det er Damernes magasin, som søstrene Ingrid og Elly Bache Lauridsen gjorde berømt over hele landet.

Lemvig museum

Lemvig museum er absolut et besøg værd, selv om bygningen ikke ser synderligt ud. Men tag ikke fejl. Et besøg overstås ikke på 10 minutter.

De fleste besøgende bliver overraskede over hvor meget der i virkeligheden fanger ens interesse, når først man er kommet inden for.
I museets have kan man se fine skulpturer af billedhuggeren Torvald Westergaard (1901-1988) og følger man "skulpturstien op af bakkerne overfor museet, så støder man på en enestående samling af hans værker (54 i alt).

Lemvig digteren og astronomen Thøger Larsen (1875-1928), har en særlig udstilling på museet, Her findes en utrolig flot lavet model af solsystemet, som bør være et udgangspunkt inden man bevæger sig ud af planetstien, en model af solsystemet i størrelsesforholdet 1:1 milliard og Thøger Larsens arbejdsværelse er flyttet intakt til museet i samme rum.

Lemvig egnens historie fra oldtid til nutid er skildret i en farvestrålende udstilling udført af en 4. klasse fra en lokal skole.

En udstilling, som alle børn skal se. De vil henrykkes over de pudsige betragtninger disse skolebørn har anlagt på denne udstilling.

Tegneren Henning Gantriis (1918-1989) med tegneserien "Livets gang i Lidenlund" har en særlig udstilling på Lemvig museum, det specielle ved Henning Gantriis er at han i sine tegninger skildrer livet i byen Lemvig med meget let genkendelige virkelige levende personer fra Lemvig og de karakteristiske bygninger fra Lemvig kan genkendes i hans humoristiske tegninger.

Gantriis arbejdsbord og udstillingsrummet med de mange humoristiske striber

Maleren Niels Bjerre (1864-1942) var født vest for Lemvig og museet har en samling af hans skitser og malerier fra Vestjylland og Færøerne.

 

De vestjyske malerier fra hans hjemegns landskaber og befolkning, fra Harboør, Engbjerg og Bovbjerg er skildret stilfærdigt, men indtrængende.

Planetstien

Planetstien er et særligt kapitel, her er opstillet samtlige planeter i vores solsystem i størrelsesforhold 1:1.000.000.000. Hvilket betyder at 1 meter svarer til 1 million kilometer
Hvis man derfor vandrer fra solen og ud til den yderste planet, Pluto" i vores solsystem, så får man for alvor et indblik i hvilket afstande der er derude.

Når man vandrer på planetstien, for man en umiddelbar tids- og afstandsrealisme og bagefter forstår man bedre, hvorfor det kræver tid, masser af tid, blot at rejse imellem solsystemets planeter.

Vi vil give dig et vandreturs tidsskema, så man på forhånd ved, hvilken tid man skal afsætte, hvis man vil vandre på planetstien og hvor langt man orker. Men tag børnene med og forklar dem samtidig om afstande. De vil elske det. Men det er nok kun de voksne, som udfordres til at tage helt ud til Pluto
Vi starter ved Solen og giver gåtiden (i parentes) fra solen til planeterne i timer og minutter

Solen
Diameter: 1.391.000 km
Overflade temp.
5.700 grd celsius
Centrum temp:
14 mio grd celsius
Rotationstid: 24 døgn
Merkur (1 min)
Afstand fra solen:
58 mio km
Diameter: 4.878 km
1 dag: 58,65 jord-døgn
1 år: 88 jord-dage
Venus (2 min)
Afstand fra solen:
108 mio km
Diameter: 12.104 km
1 dag: 243 jord-døgn
1 år: 224,7 jord-dage
Jorden (3 min)
Afstand fra solen:
150 mio km
Diameter: 12.756 km
1 dag: 1 jord-døgn
1 år: 365,26 jord-dage

 

???? (3min 30 sek)
Det er måske betryggende at opdage at der imellem Jorden og Mars "svæver" et elskab fra NOE. Der mangler blot en oplader til mobiltelefonen!!??
Mars (4 min)
Afstand fra solen:
228 mio km
Diameter: 6.7686 km
1 dag: 1,026 jord-døgn
1 år: 687 jord-dage
Astroiderne (7 min)
Omkring 3000 små klippestykker og kloder sværmer rundt mellem Mars og Jupiter. Den største er Ceres med en diameter på ca 800 km
Jupiter (12 min)
Afstand fra solen:
778 mio km
Diameter: 142.796 km
1 dag: knap 10 jord-timer
1 år: 12 jord-år

Saturn (23 min)
Afstand fra solen:
1.427 mio km
Diameter: 120.000 km
1 dag: godt 10 jord-timer
1 år: 29,46 jord-år
Uranus (46 min)
Afstand fra solen:
2.869 mio km
Diameter: 50.800 km
1 dag: 11 jord-timer
1 år: 84 jord-år
Neptun
Afstand fra solen:
4.949 mio km
Diameter: 48.600 km
1 dag: ca 18 jord-timer
1 år: 164,79 jord-år
Pluto
Afstand fra solen:
5.900 mio km
Diameter: ca 3.000 km
1 dag: 6,4 jord-døgn
1 år: 248 jord-år

Pluto banen består faktisk af 2 tvillingeplaneter, Charon med en diameter på 1500 km og Pluto med en diameter på 3000 km, som kredser om hinanden ganske tæt

Se kort over planetstien
       

Med VLTJ til Thyborøn

Tag på sightseeing med VLTJ jernbanen til Thyborøn og tilbage.

Hvis man kender musikgruppen "Tørfisk", så kender man også deres hyldestsang til VLTJ jernbanen. Det er en hyldest, som bør tages alvorligt. Tag med på en tur til Thyborøn, så kommer man igennem et panorama af synsmæssige oplevelser. Det er en rigtig smuk tur hele vejen. Vi har også lavet en tog og cykelrute, som er en meget smuk tur.

VLTJ hyldest
Se Togturen til Thyborøn

Se den kombinerede tog og cykelrute

Udpluk af Lemvigs kunstværker

Kunstværket
Havfugle (pilicano granicia)
af Peder Laursen

opstillet ud for museet for religiøs kunst

Kunstværket
"Op i vinden"
af Erik Smed

opstillet ved banktorvet

Går man ind i Nordvestbank, vil man støde på en granitskulptur "Man mødes" af samme kunstner

Vandpyramide

Placeret ved kirken, med bænke rundt om

Kunstværket
"Rødfisken"
af Eigil Westergaard

opstillet på Rådhustorvet 

Kunstværket
"Søhesten"
af Eigil Westergaard

opstillet ved kirken

Kunstværket
"Stående Mand" fra 1910
af Erling Frederiksen

opstillet ved kirken

Kunstværkerne
"Katte"
af Lissi Boysen

opstillet ved kirken

Kunstværket
"Bølgen"
af Eigil Westergaard

opstillet på gågaden